måndag 24 mars 2008

Festdricka

Om du ska iväg på en fest där alkohol inte säljs eller bjuds, och du ombeds ta med eget alkohol att dricka, så kan det ibland vara svårt att välja helt rätt och svårt att hitta något som passar för situationen. Du vill till exempel inte komma med torr champagne på en grillfest då alla dricker öl. Men lugn bara, vi har här fem olika och populära alkoholsorter som vi tipsar om och vad de passar till. Kom ihåg bara att det är snyggt att dricka, inte att vara full.

Smirnoff Ice.
Smirnoff är en rysk typ av vodka med rötterna i revolutionen, och är världens äst mest sålda spritdryck. Smirnoff Ice är dock deras alkoläsk, som innehåller just denna vodka, och har en alkoholhalt på runt fem procent. Smirnoff smakar ungefär som Schweppes Lemon, och ser ungefär ut som samma sätt. Priset är ungefär 20 kr på systembolaget, och runt 60 på de flesta barer.
Användning:
Smirnoff är en optimal sällskapsdryck, och den passar alldeles utmärkt till hemmafester eller till förfesten. Det är en frisk smak och låg alkoholhalt, så se till att inte överkonsumera. För er som vill prova något annat som substitut så föreslår vi Bacardi Breezer i alla dess former. Notera dock att Watermelon har en förmåga att ge en läppstiftliknande effekt på läppar.

Corona Extra

En Mexikansk lageröl med en bra smak. Det är den bäst säljande ölen i Mexiko och har enormt höga försäljningssiffror världen över. Har en alkoholprocent på runt 4.5 procent och kan användas i ”Diver Downs” och ”Candy Corona”, vilket innefattar Bacardi Limon och grenadin respektive. Glöm inte den obligatoriska limeskivan. Priset ligger runt 15 kr på systemet och 48 kr på barer.
Användning:
Öl som passar både som sällskapsdricka och till mat, framförallt tacos eller grillat. Bra substitut är Millers eller annan ljus amerikansk öl.

Xide

Uttalas ofta som ”x-cider”. Dock är detta ett resultat av T-9 på mobiltelefoner eller fjärde generationens inavel. Fungerar dock bra som sällskapsdryck om man gillar söta saker som klibbar fast runt munnen och händer. Kan i stor mängd bli ganska avtrubbande, då det har en låg alkoholhalt och ett ganska högt pris (4.5 procent respektive 16 kr). Fast, den kommer i många olika smaker och variation förnöjer. Typ.
Användning:
Varma sommarkvällar eller fjortisfesten i Kvarparken. Det finns inget som är mer fjortisfylla än Xide, men det funkar till tillfällen då det inte krävs något särskilt att ha med. Om du nu är inne på ciderspåret men inte gillar xide, är Cube eller Aquatini bra ersättare, till några kronors högre pris.

Asti och söta viner.
Italienskt vin med låg alkoholhalt med smak av citrus, muskot och fläder. Låg alkoholhalt och mousserande, med frisk smak. Dock så ska tilläggas att detta inte är något man halsar, och ett matchande vinglas vore att föredra om du inte vill se ut som någon hjärndöd Stureplanstönt. Funkar även på förfesten. Kostar mellan 40-60 kr för en standardflaska. Magnumversionen ligger dock på det dubbla. Finns inte på krogar eller barer i Falun.
Användning:
Vi rekommenderar detta till lite finare inställningar som födelsedagar och fester man firar något på, om man ska dricka någorlunda mycket. För middagar, födelsedagsfester eller finare sammankomster så föreslår vi en bra champagne, som Luis Roedder eller Veuve Clicqot, om man är inne på lite sötare vin. Dock så kostar det betydligt mer. Andra bra ersättningsviner för Asti är Reymos eller Diamant, vilka har en lägre prisklass.

Drinkar
Kan du någonting om sprit och orkar släpa med dig måttglas och shakers så är detta något för dig. Vi kan börja publicera drinkrecept senare, men om du vill vara utstickande och lite unik, föreslår vi drinkar. En drink innehåller i regel en sorts sprit som bas och flera olika smaksättningar. Så länge du gör dina drinkar diskret, och inte gör groggliknande fjortisfyllehäxor, så är du garanterad lite uppmärksamhet.
Dock så lär du se till att ha tillgång till mixersätt, is och diverse olika spritsorter och substitut vilket kan bli jobbigt att släpa med sig. Men smakar det, så kostar det.
Användning:
På alla lite större inomhusfester med lagom mycket folk eller hemma hos dig på din egen fest. Priset kan variera, men räkna med 400 kr för läsk, is, juice och sprit, plus bartendersätt om du inte har ett sånt. Men, å andra sidan kan du sälja en del drinkar och bjuda dina vänner. Och låt fantasin sätta sina gränser vad du ska göra för något. Så länge du är säker på din sak kan du en hel del.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså seriöst, sluta säga 'dock' hela tiden! Det får er/dig ju bara att framstå som ännu töntigare och mer wannabe vuxen än ni/du redan är.

Anonym sa...

vi skulle gärna vilja, dock så är det ett väldigt användbart utryck, så nejtack.