lördag 22 mars 2008

Att hitta kläder.

Någon smart kille sa någon gång att "mode är föränderligt, men stil består."
Jag säger: ge honom nobelpriset. Vad jag vill ge en känga är Faluns hjärndöda utstickande befolkning; bara för att någon otroligt alternativ estetelev som vill vara alternativ klär sig i mormors morgonrock tillsammans med en lusekofta, betyder inte det att det är något positivt och individuellt. Eller låt mig omformulera det hela. Individuellt; ja. Positivt: nej.

Den som skulle kalla det för stil, borde helt allvarligt uppsöka en kvalificerad läkare.

Men, det finns alltid ett ljus i mörkret. I denna håla av förruttnelse där majoriteten hänger på McDonalds eller hoppas få gå hem med en tre år yngre tjej och kallar varandra för otroliga smeknamn som till exempel namnet på en glass eller en fruktyoughurt samt har otroligt fula tatueringar som stjärnor och tribals, så finns det faktiskt en del ställen där du kan för en varierande summa pengar se respektabel ut.

Någon annan smart kille se någon gång att insidan är det som räknas, vilket delvis är sant, men bara om man räknar utsidan som två hundra gånger viktigare. Vi tänker därför ta fem butiker i detta träsk av thrash, och på så vis hjälpa dig att kunna hitta ett snyggt utseende, och till din hjälp har du fem butiker som alla har sina fördelar och brister. Våga blanda och våga se bra ut.

H&M.
Beviset på att du inte behöver vara rik för att se bra ut.
För en väldigt liten summa pengar får du det grundläggande inom en snygg klädstil, då det finns allting mellan helfärgade t-shirts till trenchcoats. Dock så har Faluns H&M inte i klass med de som finns i Stockholm eller Göteborg, men det finns alltid något för alla.
Plus: Billigt, har stort utbud, bra basic-garderob, perfekt för den på låg budget.
Minus: Kvalitén, storlekarna, tråkig lagerkänsla i butiken, den lama servicen, tråkiga accessoarer; plastigt. Värt att notera är att du aldrig ens ska tänka tanken att köpa ett par jeans på H&M

MQ.
MQ
har länge slagits med ryktet att vara stället där alla invandrare och innebandyspelare köper sina kläder. Delvis sant, men vi kan inte beskylla företagit för att deras kunder saknar smak. MQ levererar ett utbud av olika varumärken, samt deras egna produktioner som Bläck och Emilio, vilka har sina guldkorn. Andra som är värda att notera är J.Lindberg, Fred Perry och Lyle&Scott. Prisklassen är avsevärt högre än H&M, och det finns en överhängande risk att tre personer i din bekantskapskrets har jackan du köpt där.
Plus: Varumärken av många olika slag, relativt billigt, kläder för alla tillfällen.
Minus: Servicen, inga accessoarer, alla kläder ser egentligen likadana ut år efter år, majoriteten av alla kunder fotboll-och-innebandyspelare med pikéer och mjuksbyxor.

Lager 157.
Lager 157
är ett outlet mitt ute i inavelsbyggden. Det ligger i den gamla fabriken i Sågmyra, och ser ut som en blandning av Auschwitz och Stockholms stadshus. Inuti luktar det som en fabrik brukar göra (typ kaffe, gammal socialdemokrat och gummi) men har dock ett café med bra fika i. Rent modemässigt kan du hitta ett par saker eller två som du gillar, men ha inte för höga förhoppningar. De har dock ett varierat utbud av saker och ting, bland annat har vi sett D&G, Acne och Filippa K bland de olika märkena som finns.
Plus: Har verkligen allt som går att ta på; mycket accessoarer och kläder, billigt, stort utbud. Bra cafeteria och bra priser generellt.
Minus: Inte mycket som passar rent stilmässigt, målgruppen verkar vara för barnbidragslevande fjortisar och hjärndöda idrottselever. Mycket obskyra saker kan finnas, samt att stället liknar ett dödsläger i nazityskland. Servicen ligger ungefär på samma nivå.

Byxshopen/Newport.
Utan tvekan en av Faluns bästa affärsidéer någonsin. Här finns allt, och butiken säljer kläder liksom smycken av väl ansedda märken som Stone Island, Replay, Acne, Filippa K, J.Lindberg, Ben Sherman, Lacoste, Tiger of Sweden, Sand och Diesel. Personalen är alltid trevlig och hjälpande, och kan alltid ge tips och är extremt kunniga i det de gör. Här kan du hitta allt ifrån kostymer till bombarjackor. Tuffast i år måste ändå vara Paul Smiths sneakers. Ett måste om du vill ha kläder som är snygga, tidlösa och verkligen är inom det senaste. Närmare Stockholm än såhär kommer du inte i Falun.
Plus: Servicen, lokalen, det otroligt varierande utbudet av kläder, stil och märken, enkelt att hitta och centralt läge. Bra priser. En svensk modebutik i toppform. Mycket accessoarer.
Minus: Det billigaste syns på alla människor i staden. Har blivit synonymt med J.Lindbergtröjjor och jeans nerstoppade i tubsockor ifrån Intersport.

JB's.
Spjutspetsen för designermärken i Falun. I en snygg och fräsch lokal, tydligt influerad av Europas klädbutiker så ligger JB's där East låg för länge sedan. Butiken har ett stort utbud för både kvinnor och män, och säljer kläder som är högt ansedda i modevärlden. Personalen är kanske den bästa i Falun, och de har alltid tid att hjälpa till eller bara prata. Här hittar du kostymer ifrån Armani och Oscar Jacobson, det senaste ifrån Hugo Boss Orange, underkläder ifrån Dolce & Gabbana, kläder för alla situationer ifrån Gant och brittiskt mode i toppklass ifrån Hackett. JB's har utan tvekan en stor variation på plagg för olika situationer, men har också blivit synonymt med wannabe-bratkultur och skryt. Vill du vara unik inom klädväg på det positivaste sättet, föreslår vi att du kikar in omgående. Men smakar det så kostar det.
Plus: väl ansedda designerplagg, stor variation, underbar personal, snyggaste lokalen i stan.
Minus: Dyrt, en del saker ser väldigt gubbiga ut, och en hel del annat ser ut att komma ifrån yttre rymden. Svårt att hitta storlekar om man inte är bekant med internationella mått.




Detta är några av de butiker du kan hitta klädesplagg för att se bra ut, och kom ihåg: mode är föränderligt, stil är förevigt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

JBS FTW!
PAUL SMITH SNEAKERS FTW!
BYXSHOPEN FTW!

Anonym sa...

på jb's har dom henri lloyd också! JB'S FTW